Az olajcsere az egyik legfontosabb dolog egy hibátlanul működő gépjármű esetében.

Amennyiben rendszeresen, tízezer kilométerenként le van cserélve a motorolaj, akkor azzal jóval meghosszabbíthatják a gépjármű, az autójuk hibátlan működésének az élettartamát.  Vannak olyan autóvezetők, akik ezt a dolgot szakemberekre hagyják, és elviszik a gépjárművet egy szakszervízbe, márkaszervízbe, ahol ezt körülbelül egy-két óra leforgása alatt elvégzik. Természetesen még olyan emberek is vannak, akik szeretnek otthon bütykölni, szerelni, javítgatni, ők inkább saját kezűleg, házilag oldják meg ezt a munkafolyamatot. Bár az otthoni, saját kezűleg elvégzett olajcsere alapvetően nem tűnik túlságosan bonyolult dolognak, mégis van jónéhány olyan dolog, amelyekre azért érdemes odafigyelni. A nem szakszerűen és helyesen végrehajtott olajcsere esetenként nem csak a gépjárműben tehet kárt, hanem figyelmetlenségek, vagy apró hibák esetében akár személyi sérülést is okozhatnak. Éppen ezért az egyik legfontosabb szempont egy házilag elvégzett olajcsere elvégzése során, hogy a műveletek alkalmával minimálisra csökkentsék a személyi sérülés, a környezetszennyezés, valamint a gépjármű károsodásának esélyét. Nagyon fontos szempont, hogy az olajcsere elvégzéséhez ideális helyszínt válasszanak. Ez lehet egy jól felszerelt aknával ellátott garázs, profi, megbízható emelővel ellátott műhelyek, vagy ma már vannak úgynevezett csináld magad szervízhelységek, amit ki lehet bérelni egy-két órára, mindenféle szerszámmal egyetemben. Mielőtt nekilátnak a munkának, nem árt, ha tájékozottak, és tisztában vannak a munkafolyamat pontos menetével, annak időigényével és a költségeivel is. Az sem árt, ha rendelkeznek minden szükséges szerszámmal, amely az olajcsere elvégzéséhez kell, valamint a megfelelő minőségű olajjal, az esetlegesen cserére szoruló tömítésekkel és az olajszűrővel. Meg kell tudni oldani a leengedett motorolaj tárolását, és annak oly módú eltávolítását, amely nem szennyezi semmilyen módon a környezetet.

Sokan szeretik ezeket az egyszerűbb munkákat elvégezni az autó körül

Ezzel természetesen pénzt is tudnak megtakarítani. Az olajcsere az autósok és motorosok körében is egy tipikusan ilyen művelet. Azt kiemelten fontos leszögezni, hogy amennyiben nem biztosak a dolgunkban, akkor semmi esetre se fogjanak bele a folyamatba. Ahogy említettem, az olajcserére elég sűrűn van szükség, autótípustól függően nagyon maximum 10-15 ezer kilométerenként ajánlott elvégezni, elvégeztetni ezt a munkálatot. A gyártók által általában 30.000 kilométerenként ajánlják ezt elvégeztetni, de ezt jobb inkább rendszeresebben megtenni.

Nézzük meg milyen szerszámok szükségesek és hogyan is történik egy otthoni olajcsere.

Általában a villáskulcs, a megfelelő méretű imbuszkulcs, egy profi és megbízható emelő minden esetben elengedhetetlen kelléke az olajcserének. Az nagyon fontos, hogy az autóba csak megfelelő minőségű olaj kerüljön, hiszen csak így tudják biztosítani a motor hibátlan és hatékony működését. A megfelelő minőségű olaj kiválasztásában nagy segítséget tud adni az autó gépkönyve, vagy a mai modernizált világnak hála, az internet. Az ott talált információkat azért nem árt óvatosan kezelni, szűrni, és lehetőleg több oldalon is nézzenek utána, hogy milyen olaj kell az autóba, vagy esetleg hívjanak fel egy szakembert, egy szervízt, akik érdemi információt adhatnak az autó típusának megfelelően. Az olaj viszkozitása mellett még nagyon fontos, hogy rendelkezzen a gyártó tanúsítványával is, amelyet az olaj leírásában vagy a flakonon feltüntetve megtalálhatnak. Nagyon fontos, hogy lehetőleg egy, már az addigi használatban jól bevált márkájú olajat válasszanak, mivel egy rossz olaj akár a motor működésének a végét is jelentheti. Az autóba töltendő mennyiség is megtalálható az interneten, de körülbelül 4 Liter olaj mindig elegendő. A beletöltött olaj mennyiségét a nívópálca többszöri leellenőrzésével megkaphatják. Azt hozzá kell tenni, hogy van néhány olyan modern felszereltségű gépjármű, amelyet talán már egy „egyszerű” olajcserére is érdemes szakszervízbe elvinni. Amennyiben mégis az otthoni olajcsere mellett döntenek, akkor nézzük ez hogyan is történik:

Mindenképpen olyan ruházatot vegyenek fel, amelyet kifejezetten szerelési célra használnak és lehetőség szerint eltakarja a teljes testüket. Amennyiben emelőt használnak, akkor emeljék fel az autót és támasszák alá, hogy biztosan ne ugorhasson le az emelőről. Ma már általában akna felett áll az autó, vagy hidraulikus emelőt használnak. Ha ez a művelet megvan, akkor az autó alatt feküdve, vagy állva az olajteknőn meg kell keresni és persze találni a leeresztő csavart. A csavar alá, egy erre a műveletre szánt vödröt, vagy az olaj tárolására alkalmas tárolót kell helyezni, mivel amikor ezt a csavart kicsavarják elkezd ömleni az olaj. Amennyiben az autó motorja nincs üzemi hőmérsékleten, mert aznap még nem volt beindítva, akkor mindenképpen érdemes néhány percig járatni az olajcsere elkezdése előtt a motort. FONTOS, hogy a leengedett olajat semmi esetre se öntsék a lefolyóba vagy a csatornába, vagy bármilyen „szabad” helyre a környezetbe. Vannak erre a célra megadott telephelyek, amelyek speciális vagy veszélyes hulladékot átvesznek. A legtöbb MOL benzinkúton általában átveszik a fáradt olajat. Amikor az utolsó csepp olaj is kifolyt, akkor csavarják le az olajszűrőt és azt is tegyék olyan biztonságos helyre, ahol semmit se kennek vele össze. Ha ezzel készen vannak, akkor az alátétet szinte minden esetben érdemes kicserélni, mindegy milyen állapotban van, és utána vissza lehet csavarni a leeresztő csavart is a helyére. Ezek után a szűrőt és a gumi tömítését is érdemes bekenni olajjal. Csavarják vissza a szűrőt a helyére. Az olaj sapkát eltávolítva a betöltő nyíláson keresztül töltsék fel olajjal a motort, és a nívópálca segítségével közben folyamatosan ellenőrizzék az olajszintet.

Mikor készen vannak, a motort érdemes beindítani, hogy le tudják ellenőrizni, hogy minden rendben működik e, és a csavarok, valamint a tömítések sem engednek. Arra érdemes odafigyelni, hogy amikor az olajat betöltik, használjanak tölcsért, mert ha ráfolyik az olaj a motorra, akkor az füstölni fog, a forrósodástól, és esetlegesen megtévesztő lehet, ha ez a füst megjelenik menet közben a motorháztető alól.

Egy olajcsere valóban nem a legbonyolultabb feladat egy autószerelés feladatai között, de ettől függetlenül egy kisebb apró hiba is elegendő lehet ahhoz, hogy akár személyi sérülés történjen, akár pedig valamilyen kár keletkezzen a gépjárműben a munkafolyamat elvégzése során.