Az olajcsere egy nagyon fontos dolog minden gépjármű estében

A rendszeresen elvégzett olajcsere meghosszabbíthatja a motor működésének élettartamát. Az ország bármely területén számos szervízben rövid idő alatt elvégzik ezt a munkafolyamatot. A fővárosban talán nincs is olyan kerület, ahol ne találnának olyan szervízt, ahol vállalnak olajcserét. Felsorolni szinte lehetetlenség lenne minden szervízt, márkaszervízt, műhelyet, ahol lehetőségük nyílik ennek a munkának a megrendelésére Budapesten belül.  Ma már nincs is olyan szerviz, amelyik ne foglalkozna olajcserével, és egyre sűrűbben előfordul a fővárosban, hogy non stop, tehát 0-24 órában, bármikor mehetnek bizonyos szervizekbe, akár olajcserére is. Gyarapodnak azoknak a szervizeknek a száma is, amelyek számos egyéb szolgáltatást is nyújtanak a javítások és az olajcsere mellett, ilyen például a vizsgáztatás, vagy egyre több helyen már akár gumiszervízzel együtt nyújtanak sokrétű javítási, szervizelési szolgáltatásokat. Szinte minden fővárosi szervízben lehetőség nyílik időpontfoglalásra, akár telefonon egyeztetve, akár pedig online felületen kiválasztva azt, hogy milyen sürgősen, milyen időpontban szeretnének és tudnak menni olajat cseréltetni az autójukon. A legtöbb helyen már akár azonnali olajcserére is van lehetőség, ha égető már a probléma, vagy csak egyszerűen időt szeretnének megtakarítani maguknak. 

Olyan szervízt is találhatnak a fővárosban, ahol nem akadály, ha az olajat vagy a szűrőket is önök viszik.

Ebben az esetben viszont rendkívül fontos, hogy ha saját maguk vásárolják meg a motorolajat és a szűrőt is egyben, akkor megfelelő olajat válasszon. Általában az a legbiztosabb megoldás, ha a gyártó által előírt viszkozitású olajat vásárolnak. Talán még ennél is fontosabb, hogy a szűrő megfelelő legyen, mert ha leengedik a szervízben az olajat az autóból, akkor nem fognak tudni elmenni az autóval. Úgy tudnak biztosra menni, ha a szűrő vásárlásakor megadják az autó alvázszámát, és az alapján biztosan a megfelelő szűrőt kapják meg az olajcseréhez. A fővárosi forgalomban cirkálás sokkal hamarabb elhasználja az olajat, mint egy kiegyensúlyozott országúti haladás, így nem meglepő, hogy az olajcsere, s az ehhez köthető egyéb szervizelések is gyakoribbá válnak. Az olajcserénél éppen ezért nem árt, ha minden alkalommal az üzemanyagszűrőt, a pollenszűrőt vagy levegőszűrőt is kicseréltetik.

Mikor érhetőek el az olajcserés szervízek?

Budapesten a szervizek általában reggel 8 órától fogadják az autókat olajcserére, és átlagosan 17-18 óráig tartanak nyitva, minden hétköznap, persze a nyitvatartás szervízek között is változó. A szervizek többsége hétvégén zárva van, de több helyen hétvégén és ünnepnapokon is elvégzik az olajcserét. Ezekben az időpontokban általában a legtöbbször azonnal el tudják végezni a munkát időpontfoglalás nélkül. Az interneten számos szervízt találnak Budapesten, amely akár éppen a lakhelyükhöz a legközelebb esik, és árban is a legkedvezőbb szolgáltatást nyújtja. Csak egy telefon vagy egy gyors időpont foglalás, és lehet, hogy máris ülhetnek be az autóba, hogy elinduljanak az olajcserére a fővárosban. Persze a budapesti forgalomban való olykor nehézkes haladást minden esetben bele kell kalkulálni az érkezésbe, főleg, ha időpontot foglaltak, és nem csak úgy véletlenszerűen érkeznek meg egy szervízbe. 

Természetesen, aki önmaga szeretné lecserélni az olajat a saját autóján, de nincs megfelelő felszereltségű helysége hozzá, sem szerszáma, akkor a fővárosban már vannak úgynevezett „szereld magad” műhelyek, ahol egy-két órára ki lehet bérelni a műhelyet, és minden komplett, modern felszereltséggel együtt elvégezhetik az olajcserét, természetesen saját felelősségükre. 

Hol cseréltetheti autója motorolaját?

Budapest területén belül bárhol, néhány kilométeres távolságon belül biztosan „belebotlik” egy szervízbe, így, ha valakinek sürgős és súlyos olaj problémája akad az autójával, akkor arra is szinte azonnal találhat megoldást. A márkaszervizek kivétel nélkül vállalják a saját márkájú gépjárműveknek az olajcseréjét, persze az korántsem biztos, hogy azonnal, viszont több független márkaszervíz, mint például az Unix, Bárdi, Schiller, Gablini, és az interneten számos további megjelenő találat közül választhatnak.

Egy biztos, hogy a fővárosban még akkor is találhatnak olajcserével foglalkozó szervízt vagy műhelyet, ha nem keresnek rá az interneten, csak egyszerűen kikanyarodnak otthonukból, és néhány kilométert autókáznak.