Napjainkban már szinte minden gépjármű műszerfalán megjelenik a kis olajcsere ikon, amikor már aktuálissá válik egy „vérfrissítés” a motorolajon. Viszont a gyártók által meghatározott szerviz intervallumok is lényegesen hosszabbak, mint amennyire a motoroknak szüksége van a rendszeres olajcserére. Ez az időtartam a gyártók által bevett szokásoknak megfelelően a 30ezer kilométer. Minden szervízben viszont azt javasolják a szakemberek, hogy az olajcserét legkésőbb 10-15 ezer kilométerenként hasznos elvégeztetni. Éppen ebből kifolyólag nem villan ki ilyen sűrű időszakonként az olajcsere ikon a műszerfalon. Még olyan régebbi autók is vannak, amelyeknek az elektronikája egyáltalán nem jelzi ki a gépjárművezető számára, hogy eljött az olajcsere ideje, maximum abban az esetben villan ki a piros lámpa, amikor már nagy a baj, de azt nem érdemes megvárni. Attól függően, hogy mekkora távolságokra használják a gépjárművet, és persze milyen rendszerességgel teszik, érdemes felírni az utolsó olajcsere alkalmával a kilométerállást, és így kiszámolni, észben tartani, hogy mikor lesz esedékes a következő frissítés a motor számára. Persze ebbe beleszólhat egy-egy meghibásodás is, de így meghosszabbíthatják a motor működésének az élettartamát is.  

Napjainkban már több olyan márkafüggetlen szervízt is találnak országszerte, ahol létezik egy úgynevezett gyors szerviz szolgáltatás, az Azonnali Olajcsere. Ebben az esetben elég csak felhívni az aktuális szervízt telefonon vagy küldeni egy üzenetet a megadott email címre és akár azonnal vagy „rosszabb esetben” aznap, egy későbbi időpontban is indulhatnak elvégeztetni a szükséges olajcserét. Ezeknek a gyors szervizeknek az egyik legnépszerűbb szolgáltatásuk az olajcsere, amely valóban a szó legszorosabb értelmében gyors szolgáltatás, hiszen megérkezéstől számítva, átlagosan 30-35 perc alatt készen vannak az olajcserével, és már friss olajjal és szűrőkkel indulhatnak tovább útjukra autójukkal.  Természetesen vannak különleges, extra modern műszaki tartalommal felszerelt autók, ám ezek esetében is legtöbbször maximum egy órán belül elvégzik az olajcsere munkafolyamtát. A gyorsaságtól és a rövid határidőtől függetlenül természetesen ezek a szervizek is minőségi alkatrészt vagy kenőanyagot használnak. Ilyen szervízpartner például a fővárosban az Unix, amely márkától és típustól függetlenül bármilyen gépjárművet fogad, és elvégzik az azonnali olajcserét.

Napjainkban már, a technika fejlődésének köszönhetően, az internet világában, amennyiben azonnali olajcserét szeretnének, számos találatot kínál az internetes kereső. A szolgáltatók többsége a saját weboldalukon akár online időpont foglalási lehetőséget is felkínálnak, amelynél szerencsésebb esetben akár azonnali időpontot is találhatnak, persze minden esetben bele kell kalkulálni az időpont foglalásba, hogy még meg is kell érkezni a helyszínre a gépjárművel. Természetesen arra is van lehetőség, hogy telefonon érdeklődjenek és foglaljanak időpontot az olajcserére. Budapesten akár kerületenként lebontva is megtalálhatják az önökhöz legközelebb eső szervízt, ahol azonnal fogadhatják önöket, míg vidéken általában a legközelebbi nagyvárosban bizonyosan találnak olyan szervízt, ahol azonnal, gyorsan és szakszerűen lecserélik az olajat a gépjárművükben. 

Az olajcsere az egyik legfontosabb dolog a gépjármű hibátlan működésének érdekében, hiszen a számos kopó alkatrész, a motorolajoknak köszönhetően tartja meg épségét. Azt tudni kell, hogy minden gépjármű motorjának – kivétel az elektromos autók- van egy úgynevezett természetes olajfogyasztása, de ez semmi esetre sem vonja maga után az olajcserét. Amennyiben kivillan a kis piros lámpa a műszerfalon, az azt jelzi, hogy a lehető legrövidebb időn belül el kell juttatni a gépjárművet egy szervízbe, ahol megmondják, hogy mi a további teendő. Nem árt, sőt, inkább kifejezetten hasznos, hogy ha a gépjármű motorjában lévő olajjal megegyező márkájú és típusú olajból van még legalább egy liternyi a csomagtartóban, mert az nagy segítséget nyújthat, ha esetleg rá kell tölteni az olajra, hogy legrosszabb esetben el tudjanak jutni a legközelebbi szervízállomásig. Persze nem minden szervízben vállalják el azonnal a gépjárművet olajcserére, de nem is biztos, hogy ha már olajat kell rátölteni a motorra, akkor egy olajcsere megoldja a problémákat. Minden olajcsere esetében a tömítéseket és a szűrőket is fontos kicseréltetni. 

Ma már egy olajcsere rutinfeladat egy szerviz számára, és akár ezt azonnal és rövid időn belül el is végzik. Viszont nem érdemes megvárni azt a pillanatot, amikor már kivillan a piros lámpa, ha figyelnek az autójukra, akkor csupán időtakarékosság és kényelem szempontjából lehet szükség egy azonnali olajcserére.