Országszerte számos szervízben elvégeztethetik az olajcserét.

Mindenki másra esküszik, mindenki máshová viszi az autóját, kinek mi vált be, kinek mit enged meg a pénztárcája, vagy mennyit szeretne rákölteni egy olajcserére. Ma már rengeteg kedvezményes árat találnak, de vannak olyan emberek is, akiket nem érdekelnek az akciók, mert azt gondolják, hogy egy akció alkalmával nem kaphatnak minőségi alkatrészt és olajat. Vannak, akik viszont kifejezetten keresik az akciókat, és nem csak egy-egy olajcsere alkalmával. A szervizek igyekeznek minél kedvezőbb áron, minél jobb minőségű szolgáltatást kínálni az ügyfeleiknek, annak érdekében, hogy bővítsék az ügyfélkört. Manapság mindenki így csinálja, akkora a piac, hogy muszáj az életben maradáshoz versenyképes szolgáltatásokat kínálni. Az olajcsere nem egy bonyolult munkafolyamat a szervizekben dolgozó szakemberek számára, mégis amennyiben profin és gyorsan elvégzik a munkát, az megelégedést és bizalmat kelthet az ügyfélben, és a következő alkalommal is visszatérhet, akár egy újabb olajcserére vagy egy esetleges javításra is. Persze ehhez az is fontos, hogy az ár-érték arányban a minőség ne csak az elvégzett munkában, hanem a munkához felhasznált anyagban is megjelenjen, vagyis az olaj és a szűrők sem lehetnek silány, alacsony minőségűek, hiszen hiába akciós valami, ha nem jó a minősége, és az ügyfél nem elégedett valamivel, akkor az akció nem fogja meghozni a kívánt eredményt, vagyis az ügyfél nem fog visszatérni.

Nagyon sokféle akciós lehetőséget kínálnak a szervizek az egész országban.

Érdemes lehet akár lakhely szerint is böngészni, és megnézni, hogy a közelebb eső szervizek éppen milyen aktuális akciókat kínálnak. Távolságtól függően messzebb is szét lehet nézni, de ott már érdemes figyelembe venni, hogy mennyi idő eljutni oda, azon kívül belekalkulálni a plusz üzemanyagköltséget is, amellyel lehet, hogy már épp nem éri meg messzebb autózni, csak mert akciós olajcsere lehetőséget találtak. A márkaszervizeknél ritkán csíphetnek el ilyen akciókat, ellenben a márkafüggetlen szervizeknél és a kisebb autószervizeknél, szerelőműhelyeknél már sűrűbben előfordul, hogy olajcsere akciót találhatnak. Az akciók keretein belül nem minden esetben az árat csökkentik, persze elsősorban az ügyfelek számára mindig ez a legvonzóbb ajánlat.

Nézzünk meg néhány konkrét olajcsere akciót.

Ezeket megtalálhatják országszerte, ha böngészik az internetet. A legtöbbször azzal az akcióval csábítják az autós ügyfeleket, hogy amennyiben az olajat és a szűrőt is a szerviz üzletében vagy webshopjában vásárolják meg, akkor a munkadíjból bizonyos százalékot elengednek. Példaként, amikor 8.000.- forint helyett 50 % kedvezménnyel csak 4.000.- forint a munkadíj. Egyre több helyen találkozni olyan akcióval is, amikor ebben az esetben, ha a helyszínen vásárolják meg az olajat és a szűrőt, akkor akár a teljes munkadíjat is elengedik, vagyis ingyen elvégzik az olajcserét. Van, amikor ugyanebben az akcióban az olaj árából adnak kedvezményt és a szűrőt adják ajándékba, de olyan akció is létezik, amikor egy plusz szolgáltatást kínálnak fel, például egy ingyenes műszaki átvizsgálást. Hasonló akciós ajánlat az is, amikor az „átlagárnál” alacsonyabb, fix áron hirdetik meg az olajcsere lehetőségét, például „olajcsere 5.990.- forintért”. Ez is nagyon népszerű, hiszen sokan szeretnének a lehető legolcsóbban elvégeztetni egy olajcserét. Persze itt is a munkadíj az, amiből a kedvezményt adják, de általában az olajat és a szűrőt ilyenkor ugyanúgy meg kell venni hozzá. Olyan akcióval is találkoztam, ahol le volt írva, hogy a 7.690.- forintos akciós árban maximum 1.000.- forintért lehet olaj és levegőszűrőt választani, és benne van maximum 4 liter olaj, és a munkadíj. Itt az ár elég csábító volt, de nem biztos, hogy az autó motorjának hosszú távon jót tesz egy-egy nagyon olcsó és gyenge minőségű olaj és levegőszűrő, de persze van, aki ezt választja. Van olyan olajcsere akció, ahol a gépjármű „köbcentijéhez” mérten adnak kedvezményt, és akár 50 %-ot is elengednek a munkadíjból. Van, ahol hűségprogram keretében, a visszatérő vevőknek adnak kedvezményt egy akcióval, és például 4 liter olajat kínálnak 10.990.- forintért, munkadíjjal együtt, itt az ár a szűrőket nem tartalmazta. A fent felsoroltakból is látszik a teljesség igénye nélkül, hogy több lehetőség közül is választhatnak azok, akik egy akció keretein belül szeretnék lecseréltetni a motorolajat az autójukban. Természetesen egy akciós olajcsere alkalmával is oda kell figyelni a minőségre, hiszen az autó motorjának fontos, hogy minőségi anyagok kerüljenek bele, mert ezzel tudják a leghosszabb ideig megóvni az autójukat a meghibásodásoktól és segíteni az autó működésének az élettartamát a lehető legtovább meghosszabbítani. 

Egy olajcsere akkor a leghasznosabb az autó motorja számára, ha az rendszeresen, időszakosan, a szakemberek szerint maximum 10-15 ezer kilométerenként vagy évente legalább egy alkalommal megtörténik, akkor is, ha az autóval nem járnak napi rendszerességgel, hanem inkább a garázsban áll. Az akciók jók és kellenek, de minden alkalommal tájékozódjanak arról, hogy az akciókban felhasznált anyagok milyen minőséget képviselnek, hiszen nem minden esetben száz százalék, hogy megéri kevesebbet fizetni egy vagy akár több olajcseréért is, ha az autó motorjának az a minőségű anyag, ami egy akció alkalmával belekerül, hosszú távon nem elegendő a meghibásodás, elkopás elkerülése érdekében. Ez nem jelenti azt, hogy ne cseréljenek akció keretében olajat az autójukon. Sőt! Dehogynem, hiszen senki sem ellensége a saját pénztárcájának, csak mielőtt megteszik, előtte tájékozódjanak a kedvezményes szolgáltatás minőségének a színvonaláról.