Egy olajcsere ára több összetevőtől is függ.

Az olajcsere periódusait általában kétféleképpen szokás megadni. Az egyik szempont a megtett kilométer által, a másik pedig az eltelt idő függvényében. Egy átlagos személyautónál ez általában 10-15.000 km vagy pedig nagyságrendileg 1 év. Ez persze minden esetben a jármű típusától és a használat rendszerességétől s függ, éppen ezért esetenként meglepően nagy különbség is előfordulhat. Azt mondják a szakemberek, hogy az ideális olajcsere periódus 5.000 és 15.000 km között bárhol lehet, bár ez sok mindentől függ. A következő összetevők nagyban befolyásolhatják, hogy mennyi időnként érdemes lecseréltetni az olajat a motorban, és hogy annak mennyi lesz az ára. Az első ilyen szempont a betöltött olaj mennyisége. Ez általában egy normál személyautó esetében 4-6 liter között mozog ideális esetben, de persze elsősorban márka és konstrukció függő is. A kenőolaj minősége is fontos kritérium egy olajcsere ára szempontjából. A szintetikus, hosszított csereciklusú gyári olaj akkor jöhet leginkább számításba, ha meg akarják növelni a csereperiódust szakaszának és a motor hibátlan működésének élettartamát, hosszát, persze ezek az olajok magasabb minőséget és árkategóriát is képviselnek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az autót városban, vagy inkább autópályán használják. Itt a stabil fordulatszámon megtett kilométerek mérvadók lehetnek, hiszen a városi használatban gyorsabban, hamarább elhasználódik az olaj, főleg, ha nem egy prémium kategóriás motorolaj dolgozik az autóban. A vezetési stílusról sem szabad elfeledkezni, egy higgadt vezető a motorolajat és a motort is kíméli, ezáltal esetlegesen meghosszabbítva az olajcsere időszakát is. Egy agresszívebb vezetőnek érdemes sűrűbben olajcserére vinni az autóját, és érdemesebb szintetikus olajat tölteni a motorba, a nagyobb terhelhetőség miatt. Persze ez árban is drágább lesz. Alapvetően az sem mindegy, hogy milyen motor ketyeg a motorháztető alatt. Benzines vagy dízel, szívó vagy turbó motor. Egy biztos, egyiknél sem érdemes spórolni a motorolajon, már csak azért sem, mert a márkaszervíz, a nem előírt minőségű kenőolaj használata mellett nem fog felelősséget vállalni a motor meghibásodásáért. Természetesen az autó életkora, évjárata is befolyásolhatja az olajcsere rendszerességét és itt is érdemes már a motor élettartama miatt magasabb minőségű olajat választani az olajcseréhez. A sok hidegindítás sem tesz jót a motornak és az olajnak, így, ha egy autó sokat áll a garázsban, akkor is érdemes évente egyszer elvinni olajcserére. Még esetenként a szervizek különbséget tesznek az európai és a japán autók között, mert a csereperiódusnak az ideje eltérő egymástól ezen autók esetében.

Nézzük meg milyen árakra számítson, aki olajcserére viszi az autóját.

Egy normál olaj legkevesebb 1500.- Forintba kerül literenként, de egy prémium kategóriás full szintetikus motorolaj akár 20-30.000.- Forint is lehet, persze azért azt egy szakember tudja, hogy ezeket a prémium kategóriás motorolajokat milyen márkájú gépjárműhöz érdemes megvásárolni. Egy típushoz választott olajszűrőt már általában 1-1.500.- Forinttól lehet kapni, persze itt is márka és típusfüggő, hogy mennyi az ára az olajszűrőnek. A munkadíjak szervizenként változók, nagyságrendileg 5.000.- forinttó indulnak, és attól is függenek esetenként, hogy hozott anyaggal kell dolgozniuk vagy pedig ott, a helyszínen vásárolják meg a termékeket. Azt fontos megjegyezni, hogy amennyiben hozott anyaggal kérik az olajcserét, a szervizek ebben az esetben nem vállalnak rá sem felelősséget, sem pedig garanciát, így ezt érdemes minden esetben átgondolniuk. A márkaszervizek esetében csak ott kell hagyni a gépjárművet, és mindent elintéznek, a legtöbb esetben levegő vagy pollenszűrőt is cserélnek egy olajcsere alkalmával, de ott nincs lehetőség bevitt anyagra, termékre. Azért egy márkaszervízben mivel mindig kiváló minőségű, leginkább gyári anyagokkal dolgoznak, ezért az áraik magasabbak lehetnek, mint egy kisebb szervízé, persze mindenkinek a saját pénztárcájától és bizalmától is függ, hogy hol cserélteti le az olajat a gépkocsiján.

Ma már országszerte különböző akciókat is kínálnak az ügyfeleiknek a szervizek. Előfordulhat, hogy egy ilyen akció keretében egy normál autó olajcseréjét átlagosan 10 ezer forinttól elvégzik, amibe beletartozik az olaj, a szűrő és a munkadíj is. Ettől függetlenül egy átlagos olajcsere ára egy normál gépkocsi esetében átlagosan 14-20 ezer forint közé esik. Ahogy emelkedik a hengerűrtartalma az autónak, valamint természetesen a márkájától is függően, egy magasabb minőséget képviselő autó esetében, úgy emelkedik az olajcsere ára is. Természetesen minden kategóriának megvan a sajátossága, de más és más az ár egy olajcserénél is, egy alsó, egy közép, vagy egy magasabb kategóriát képviselő gépkocsi esetében is.

Az olajcserével nem szabad spórolni, hiszen az olaj a motor lelke.

Akkor járnak a legjobban, ha az olajcserét rendszeresen elvégzik, és a gyártó által ajánlott vagy használt motorolajnál gyengébb minőségű olajat sosem használnak. Ez a szűrőkre egyaránt vonatkozik. Persze jobb minőségű olajat nem árt, ha beletöltetnek, hiszen azzal csak a saját autójukkal tesznek jót, de ezt mindenkinek a saját pénztárcájának a mélysége fogja eldönteni. Az olajcsere nem minden esetben olcsó, az árak változók, de az autójuk szempontjából, és a további vagy későbbi meghibásodások elkerülése érdekében megfontolandó rászánni a költségekre alkalmanként egy magasabb összeget, mert megtérül a használat során.

Tájékozódjanak az árakról és kérjék ki szakemberek véleményét az olajcserével kapcsolatban, mielőtt választanak.